Ett nätverk och en förening för berättande pedagoger

Det bildades en förening i höstas i Göteborg. Den heter Berättande pedagoger och  uppstod  ur ett samarbetsprojekt mellan Göteborgs Universitet, lärare som använder muntligt berättande och ett berättarcenter i Bangalore, Indien som Västra Götalands-regionen initierat.
Eftersom VG-regionen inte samarbetar ekonomiskt med enskilda personer och informella nätverk, var det nödvändigt att bilda en formell förening.

Föreningen och är till för alla pedagoger som vill lära sig mer om eller dela med sig av kunskaper kring berättande i undervisning. Än så länge så har föreningen mest administrerat utbytet med det indiska berättarcentret Kathalaya i Bangalore. Indiska berättare och lärarutbildare har varit på besök i regionen och på Göteborgs universitet. Föreningen arrangerade en konferens i Göteborg i höstas som kallades Storywood och bestod av workshops och föreläsningar om berättande och undervisning. I konferensen deltog  närmare 200 lärare. 

Under nästa år så planeras mer seminarier, studieresor, workshops och Storywood igen. På sikt hoppas vi att föreningen kan ha betydelse för att det muntliga berättandet får en mer framträdande roll inom lärarutbildningen i Göteborg. Så här står det i föreninges stadgar:

Föreningen är en ideell förening som har till ändamål att verka för att sprida och utveckla och idéer om hur det muntliga berättandet kan förbättra och effektivisera undervisning i pedagogiska sammanhang.

Föreningen ska uppfylla sitt ändamål genom främja internationellt utbyte, knyta en till forskning, ordna träffpunkter, föreläsningar, utbildningar för pedagoger och andra som är intresserade av hur man kan göra undervisning bättre med hjälp av muntligt berättande.

Föreningen har ett ansvar att dokumentera och förvalta metoder och idéer som förverkligats i förenings namn.

Alla som arbetar med pedagogik  eller forskar inom detta område kan bli medlemmar för 60 kr/år. Vill du bli medlem? Kontakta ola@berattarnavet.se eller gör det genom föreningens hemsida  www.storywood.se.

Dessutom finns ett nätverk för berättande pedagoger som heter Kvaser- Nätverket för berättande pedagoger. Det bildades redan i anslutning till berättarfestivalen i Ljungby i somras efter ett initiativ från några lärare och berättare som börjat träffats under våren 2010 i Kungälv. Nätverket startades efter en diskussion om att det var bra att inte bilda en förening. Nätverket sågs som en effektivare och mer lättjobbad organisationsform. Nätverket ska vara en mer informell träffpunkt för pedagoger och berättare såväl lokalt, nationellt som nordiskt. Det här bloggen utgör en av de viktigaste mötesplatserna för nätverket. Skall bloggen levande är det viktigt att flera skriver inlägg och kommenterar på denna blogg. Skicka inlägg till: mikaelberattar@comhem.se

 Delvis är föreningen och nätverket bestående av samma personer men nätverket är mer knutet till berättarrörelsen som vi ser det. Det är till för alla intresserade.

Föreningen och nätverket har goda möjligheter att kunna samarbeta.  Kommentera gärna detta inlägg.

Mvh

Ola Henricsson och Mikael Thomasson

Annonser
Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Ett nätverk och en förening för berättande pedagoger

 1. Ulf Ärnström skriver:

  Kul! Det ska bli ett spännande år. Kvaser, Föreningen berättande pedagoger och BNS satsning på ungt berättande är på gång. Till och med den gamla Berättarverkstan som fått stå och damma igen under många år ska lägga in några kol extra 😉

  • Ola Henricsson skriver:

   I början på februari är tre ungdomar inbjudna att följa med VG-regionen till en konferens i Bangalore inom ramen för Indiensamarbetet. De skall tillsammans med indiska ungdomar och berättarcentret Kathalaya ta del av workshops och berättarträning. De ungdomarna kommer senare i februari vara med på ett seminarium som Berättande pedagoger ordnar. De kommer även vara med och berätta tillsammans med högstadieelever i Göteborg under våren. De borde ju på något sätt vara en del av ungdomssatsningen inom BNS. Det får vi prata mer om.

 2. Mycket bra initiativ. Blir en inspirationskälla för alla oss som på olika sätt jobbar för att utveckla och sprida berättandet. Själv kommer jag ha flera Berättarworkshops för lärare på skolor och förskolor, där jag samtidigt gör lite olika berättar-projekt med eleverna, i vår.

  Nu när skolorna kan söka Skapande Skola pengar (snart dags = januari för nästa läsår ht 2011- vt 2012! Obs alla som kan påverka skolor i landet) händer det att de vill ha Berättar-projekt med eleverna, men jag brukar alltid säga att det ger mer om man först även får ha en workshop med lärarna där de oxå får jobba med och därmed bli medvetna om olika berättar-tekniker. Det är ju lärarna som är kvar på skolorna ”varje dag” som kan hålla berättandet levande i vardagen – bättre än oss som bara dyker upp på skolan till några tillfällen:-). Eller vad säger ni andra?

  • Ola Henricsson skriver:

   Jag håller med Marinella att det är lärarna som måste hålla berättandet levande på skolorna. Pesonligen ser jag det som en fantastisk möjlighet att göra jobbet så mycket roligare och mer spännande helt enkelt. Det är det jag vill berätta om. Och ju fler lärare som berättar desto fler lärare med erfarenheter av att använda muntligt berättande. Det är en möjlighet till en hållbar utveckling. Fler pedagoger med erfarenheter som nätverkar här till exempel. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s